Minggu, 04 Maret 2012

Cara Membuat Ketupat Bawang

1. Lilit tiga kali kedua-dua helai daun kelapa muda itu di jari kiri (pangkal menghala ke bawah) dan kanan (menghala ke atas) seperti dalam gambar.
2. Daun kanan pada lilitan pertama ditindih di atas daun kiri (mula dengan atas, kemudian bawah dan atas) secara bersilang. Daun kedua sebelah kanan dimasuk sebelah bawah ke kiri begitu juga yang ketiga sebelah atas ke kiri.
3. buatlah teknik bersilang itu hingga menjadi seperti rangka seekor ikan. (sirip ikan atas dan bawah serta ekor yang panjang di belakang).



 
4. Silangkan ekor daun dari kanan ke kiri secara bersilang (ekor daun mesti sebelah kanan) hingga ke mulut 'ikan'.
5. Satu lagi ekor daun dibuat teknik sama dari kanan ke kiri hingga ke mulut 'ikan'.
6. Wajah daun ketupat akan nampak seakan bentuk muka makhluk asing (dua telinga terkeluar serta berjanggut).


7. 'Telinga' ketupat sebelah kanan dimasuk secara bersilang antara dua petak dari kanan ke kiri. Begitu juga 'telinga' ketupat sebelah kiri. Tarik dengan kemas lebihan daun atau daun kembung pada bahagian tengah ketupat.
8. Ketupat yang sudah jadi

0 komentar:

Posting Komentar